Edycja użytkowników

Edycję użytkowników zaczynamy od znalezienia w menu po lewej stronie opcji “Użytkownicy”. Po najechaniu na nią myszką i rozwinięciu menuwybieramy “Wszyscy użytkownicy”. Zostaniemy przekierowani na podstronę gdzie zobaczymy listę wszystkich dostępnych użytkowników. Klikając w nazwę użytkownika zostaniemy przeniesieni do formularza edycji użytkownika.

Zmiana hasła użytkownikowi

Aby zmienić hasło użytkownikowi należy po wejściu do formularza edycji użytkownika kliknąć w przycisk “Generuj hasło” (1.), który znajduje się na samym dole strony. Zostanie nam pokazane nowe hasło jakie zostanie ustawione po zaktualizowaniu danych użytkownika (2.). Hasło należy skopiować i manualnie przesłać użytkownikowi.

Jeśli użytkownik zapomni hasła może je sobie sam przypomnieć. Opisywaliśmy to w poradniki dot. logowania.

Poradnik można znaleźć tutaj

Masowa zmiana ról użytkowników

Masowa zmiana ról odbywa się z widoku listy użytkowników i działa analogicznie do masowych akcji wtyczek.

Aby jej dokonać należy wybrać checkboxem użytkowników, którym chcemy zmienić rolę. Z listy (1.) wybieramy role jakie mają być przypisane danym użytkownikom. Potwierdzamy wybór guzikiem “Zmień” (2.)

W taki sam sposób możemy masowo usunąć użytkowników tylko, że należy wybrać opcję “Usuń” z listy rozwijanej obok zmiany ról (3.)

 

 

Wróć do poprzedniej strony
Autor:
Mateusz Grzybowski
O autorze
To on całymi dniami tworzy jakieś szlaczki, z których wychodzą później strony, czy programy. W życiu kieruje się domeną "dziwne, u mnie działa...". Codziennie konwertuje kawę na kod - to pewnie przez niego w firmie kawa tak szybko schodzi ;) Po pracy lubi zajmować się pracą ;)