System zarządzania treścią WordPress pierwotnie pełnił funkcję platformy blogowej, stąd też posiada wiele wbudowanych funkcji typowych dla blogów. W tym wpisie omówimy jedną z blogowych funkcjonalności jaką jest system komentarzy.

Już po zalogowaniu do panelu WordPressa widać podsumowanie ilości wpisów blogowych, stron i komentarzy.

Po najechaniu myszką na każdy element w liście komentarzy mamy do dyspozycji szereg akcji związanych z danym komentarzem.

Zatwierdzanie komentarzy

Wszystkie komentarze dzielimy na dwie grupy

Do zatwierdzenia:

Komentarze do zatwierdzenia są niewidoczne dla innych użytkowników na stronie także nie ma obawy, że ktokolwiek zobaczy ich treść. Dopiero po zatwierdzeniu komentarza będzie on widoczny na stronie.

Zatwierdzone

Sytuacja analogiczna jak z komentarzami do zatwierdzenia występuje z komentarzamizatwierdzonymi. Komentarze zatwierdzone są widoczne na stronie ale jest też możliwość ich ukrycia i przywrócenia poprzedniego stanu tj. do zatwierdzenia. Aby to zrobić należy kliknąć w przycisk “Odrzuć”. Po kliknięciu tego przycisku status komentarza zmieni typ na “Do zatwierdzenia” i zostanie ukryty wraz ze wszystkimi odpowiedziami, które są dopisane do tego komentarza.

Uwaga! Domyślna opcja WordPressa zakłada, że raz zatwierdzony komentarz przez danego autora czyni go pewnym źródłem i dodaje go do “białej listy” komentatorów i następnym razem jak ta osoba coś skomentuje komentarz zostanie widoczny bez możliwości zatwierdzania komentarza.

Aby zmienić to domyślne ustawienie skieruj się do zakładki “Dyskusja” w sekcji ustawień (Kokpit >Ustawienia>Dyskusja) i zaznacz punkt “Komentarze muszą zostać zatwierdzone ręcznie” oraz odznacz punkt poprzedni “Inny komentarz tego samego autora musi zostać wcześniej zatwierdzony”.

Usuwanie komentarzy

Jak już wcześniej pisałem, do każdego komentarza jest dopisany szereg różnych akcji. Punkt wyżej opisywałem akcję “Zatwierdź” i “Odrzuć”. Teraz przyjrzymy się akcji usuwania.

Do usunięcia komentarza należy kliknąć w przycisk “Do kosza” w menu akcji danego komentarza. Po kliknięciu komentarz zostanie usunięty ze strony wraz z odpowiedziami jakie są do niego dopisane i zostanie umieszczony w koszu, jednak w każdej chwili będzie można go przywrócić! Aby całkowicie go usunąć należy wejść do kosza i kliknąć “Usuń na zawsze” aby usunąć albo kliknąć przycisk “Opróżnij kosz” aby masowo usunąć wszystkie komentarzebędące w koszu.

Odpowiadanie na komentarz

Aby odpowiedzieć na komentarz mamy dwie opcje:

Pierwsza to znaleźć komentarz w panelu zarządzania komentarzami, najechać na niego myszką i poczekać do momentu pokazania menuz dostępnymi akcjami. Następnie wybieramy opcję “Odpowiedz”.

 

Po kliknięciu na przycisk “Odpowiedz” włączy się edytor odpowiedzi:

Po wpisaniu odpowiedzi klikamy przycisk “Odpowiedz” i gotowe!

Druga opcja to znalezienie komentarza na stronie i kliknięcie przycisku “Odpowiedz”. Analogicznie do opcji pierwszej zostanie otwarty formularz odpowiedzi na dany komentarz i tak samo jak w pierwszym przypadku po zakończeniu pisania odpowiedzi do komentarza klikamy “Odpowiedz” i voilà! Odpowiedź została dodana.

 

Oznaczanie spamu

Nie raz zdarzy się, że zostaną dodane komentarze przez tzw. boty, które dodają komentarzez nic nie znaczącą merytorycznie treścią i bardzo często z podejrzanym linkiem kierującym do podejrzanych stron/reklam itp.

Na szczęście zanim komentarz pojawi się na stronie można go zatwierdzić albo oznaczyć jako spam. Po oznaczeniu jako spam adres e-mail, który został użyty do dodania komentarza zostanie dodany do czarnej listy i przeniesiony do spamu. Następny raz kiedy zostanie dodany komentarz z tego adres e-mail od razu wyląduje w spamie.

 

Wyłączanie możliwości komentowania

Jeśli chcesz wyłączyć komentarze tylko pod danym wpisem/stroną  należy wejść do edycji wpisu.

Często zdarza się, że część pól w edycji wpisów jest ukryta więc należy je odkryć

Aby to zrobić kliknij “Opcje ekranu” i zaznacz “Dyskusja”

W widoku edycji wpisów znajdź sekcję z nazwą “Dyskusja” i odznacz opcję “Zezwól na komentowanie”. Po dokonanych zmianach należy zapisać stronę klikając “Zaktualizuj”.

Jeśli chcesz wyłączyć komentowanie w obrębie całej stronynależy wejść do ustawień dyskusji strony (Kokpit>Ustawienia>Dyskusja) oraz wyłączyć komentowanie nowych artykułów (ta opcja automatycznie wyłączy możliwość komentowania dla nowych artykułów). A co ze starszymi?

Dla starszych artykułów należy włączyć funkcję automatycznego wyłączania komentowania od czasu dodania wpisu (w tym przypadku po 0 dniach).

 

To chyba tyle na temat komentarzy, jeśli macie pytania to… możecie napisać komentarz 🙂 Chętnie odpowiem.

 

Wróć do poprzedniej strony
Autor:
Mateusz Grzybowski
O autorze
To on całymi dniami tworzy jakieś szlaczki, z których wychodzą później strony, czy programy. W życiu kieruje się domeną "dziwne, u mnie działa...". Codziennie konwertuje kawę na kod - to pewnie przez niego w firmie kawa tak szybko schodzi ;) Po pracy lubi zajmować się pracą ;)